Recept med ramslök

Mycket går att förgylla med lite ramslök. Särskilt bra gör den sig tillsammans med fett. Feta såser, röror och smör får en extra dimension med ramslök.
Ramslöksvåfflor

Ramslöksvåfflor

Här är det ramslökspulver som ger våfflorna sin häftigt gröna färg och fina smak.

Ramslöksknäcke

Ramslöksknäcke

Underbart gott och krispigt knäckebröd med smak av ramslök. Jag gör dom små och använder till ostbrickan eller serverar dem som de är istället för chips.

Vichyssoise med ramslök

Vichyssoise med ramslök

Den klassiska och enkla potatis- och purjolökssoppan lyfts till nya höjder när du byter ut purjolöken mot späda skott av ramslök.

Ramslöksmarmelad

Ramslöksmarmelad

Passar till kött som grillat, burgare, pulled pork eller vilt, men även till ostbrickan, snittar och patéer. Ja till det mesta faktiskt.

Ludvigslunds ramslökspesto

Ludvigslunds ramslökspesto

Bland det första jag gör när ramslöken tittar upp på våren. Så gott och användbart till nästan allt.

Vad på ramslöken används?

Hela plantan går utmärkt att äta:

Bladen

Bladen är det man använder mest i matlagningen. Använd dom hackade eller hela i sallader, på smörgås, i kalla såser, dressingar och smör.

Eller låt dom sätta extra krydda på grytan, soppan, såsen eller woken.

Tänk dock på att både smak, näringsämnen och färg avtar vid längre upphettning, så ta i bladen mot slutet.

Blommorna

Blomknopparna kan du plocka och lägga in i en vanlig 1-2-3 lag och du får underbart goda picklade ramslöksknoppar.

Ramslöksblomman kan användas rå som dekoration eller i en sallad. Eller låt några blommor förgylla din varma rätt i slutet av kokningen.

Blommorna har en något starkare smak än bladen.

Fröna

Efter blommningen kan du plocka frökapslarna och lägga in dem till ramslökskapris.

Lökarna

Även om själva löken är ganska liten och krånglig att skörda går även den att använda.

Skiva rå, koka eller lägg in.